top of page

HISTÒRIA DELS PREMIS CASTELLITX

Església de Castellitx. Fotografia de Bartomeu Salas Mascaró (2006)

Els Premis Castellitx, nasqueren l’any 1968, al voltant de la Festa de La Pau, el romiatge que, anualment, el poble d’Algaida fa a la que fou l’antiga parròquia de Castellitx, una església de repoblament del segle XIII on s’hi venera la Mare de Déu de la Pau (segle XV). En foren els principals impulsors, entre moltes altres persones, Joan Fiol, en aquells moments batle d’Algaida, Mn. Joan Martorell, rector de la parròquia i Joan de s’Acadèmia.

 

El primer dimarts després de Pasqua d’aquell any, va tenir lloc la primera edició del que llavors s’anomenava Certamen Literari de Castellitx. D’inspiració jocfloralista, aquest primer concurs convocà només la categoria de Poesia, i en foren els primers jurats Guillem Colom, Bernat Vidal i Thomàs, Antònia Suau, Llorenç Moyà i Josep Capó. Actuà com a mantenidor l’escriptor algaidí Gabriel Janer Manila que, l’any anterior, el 1967, havia estat guardonat amb el Premi Ciutat de Palma de Novel·la. En aquest Primer certamen de poesia en honor a Nostra Senyora Santa Maria de la Pau de Castellitx, que se celebrà dins del recinte de l’esglesiola, els guardons foren una medalla i un premi en metàl·lic.

 

La segona convocatòria, l’any 1969, el jurat fou format per Francesc de Borja Moll, Josep Maria Llompart, Ángel R. Fernández, Josep Amengual Mairata, Miquel Gayà, Pere Mulet i Gabriel Janer Manila. Els guardons ja foren les actuals Roses d’Or de la Pau.

 

L’any 1970, la tercera convocatòria, s’incorporen les modalitats de Prosa i de Glosat per a autors locals. L’any 1975, la modalitat de glosat s’obrí a tothom. En aquesta setena convocatòria en foren jurats Guillem Colom, Josep Maria Llompart, Josep Melià, Miquel Àngel Riera, Gabriel Fuster, Gabriel Janer Manila i Gabriel Oliver.

 

Durant la dècada de 1980, el Certamen deixà de convocar-se. Després d’aquests deu anys de sequera, el 1990, l’Ajuntament d’Algaida reprèn les regnes de l’organització i convoca el XIV Certamen de Poesia i Narració Curta i el XII de Poesia Popular (Glosat) amb un jurat format per Josep Maria Llompart, Gabriel Janer Manila i Llorenç Capellà Fornés.

 

L’any 1993 es produí la mort de Josep Maria Llompart. Davant aquesta circumstància, el jurat es reestructurà i s’incorporà Pere Fullana Puigserver i Pere Mulet Cerdà, que ja havia estat jurat en edicions anteriors. Aquesta formació es mantindrà fins l’any 1998 en què s’incorporà el poeta i glosador algaidí Llorenç Antich Trobat “Móra” que en formà part fins el 2005, any del seu decés.

 

Durant la dècada de 1990 el concurs es diversificà i el 1996 es convocà per primera vegada el Premi d’Investigació. Però és a partir del 2002 quan pren el format que té en l’actualitat, i l’històric Certamen Literari de Castellitx es transforma en els Premis Castellitx, i s’incorpora la modalitat de Fotografia i tres nous jurats específics: Joan Capellà, Maria-Josep Mulet i Agustí Torres. Com a tret més destacable, cal apuntar que als tradicionals guardons, les Roses d’Or de la Pau, es complementen amb un premi en metàl·lic.

Del 2008 fins al 2017, el poeta santanyiner Antoni Vidal Ferrando formà part del Jurat. En prengué el relleu, l'any 2018, el també poeta de Llucmajor Miquel Bezares Portell. 

 

L’any 2013 s'incorporà la modalitat Premi Juvenil de Narració Curta per a joves de 14 a 17 anys, amb la finalitat de promoure la creació literària entre els més joves; l'any 2015 dues noves convocatòries: el Premi de Pintura (que es convocava independentment a l'estiu) i el Premi Musical (que cada any convoca alternativament el Premi de composicions per a banda de música i el Premi de composicions corals) i el 2020 el Premi de Guió de Curtmetratges, inclòs dins l'Àmbit Literari, i el Premi de Curtmetratges que inaugura l'Àmbit Audiovisual.

L'any 2016 morí Pere Mulet Cerdà, jurat i dinamitzador dels Premis al llarg de tots els anys de celebració. Des del 2017, el Premi de Narració Curta porta el seu nom. L’acord fou pres per unanimitat a la Sessió Plenària de l’Ajuntament d’Algaida dia 6 d’octubre de 2016. L'any 2017 s'incorporà com a nou jurat Miquel Serra Roig.

L'any 2018, el Premi de Fotografia prengué el nom de Joan Balaguer Mulet en honor al fotògraf algaidí. L’acord fou pres per unanimitat a la Sessió Plenària de l’Ajuntament d’Algaida dia 25 de setembre de 2018.

 

Bartomeu Salas Mascaró

Font: Arxiu Municipal d'Algaida. Fons dels Premis Castellitx 

bottom of page